depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Cikkek
Hirdetés
429 Harrow Road

Húsz év után a Mute Records elköltözött a Harrow Road-on található épületből. Az üresen szomorkodó épületet ingatlan befektetők vásárolták meg és hamarosan lebontásra kerül, ezért talán megérdemel annyit, hogy megemlékezzünk róla.

Az évek során a lemezborítók apró betűs részeinek szent középpontjává vált, mivel a Mute Records albumok mindegyikén szerepel az emlékezetes cím.

Közelmúltban Londonban jártam. Mivel rendszeres visszajáró vagyok és az évek során túlléptem a szokásos turista attrakciókon, inkább furcsa helyeket látogatok meg időről időre, ahova normális turista nem nagyon megy.

Utazásra az aktuális indokot egy pár napos angliai körutazás adta, azonban Londonban is eltöltöttem néhány napot, így áprilisban már kész tervem volt, hogy meglátogatom a Mute épületét is. Lehetett tudni, hogy a kiadó egy ideje véglegesen az EMI tulajdonába került, sőt leltároznak, kipakoltnak és a szekrények mélyén felejtett 25 éves eredeti album borító terveket valamint korabeli ritka posztereket kínálgatnak extra nyereménynek a Mute Bank megrendelésekhez. Áprilisban közzétették, hogy a kiadó megtartotta búcsúbuliját és elköltözött a Harrow Road-ról átmeneti irodának szolgáló helyekre, hogy az év második felében véglegesen az EMI székházába költözzenek, a Brook Green-re. Bár a hírek szerint az épületet április végén ledózerolták volna, szerencsére még állt, amikor május elején meglátogattam.

Sokan emlékezhetnek a Violator EPK bevezető képsoraira, amint Martin Gore a székház ablakából nézi, ahogy Dave Gahan méretes Personal Jesus nyomatot cipelve megpróbál átjutni a forgalmas főúton.

 

Amikor a kiadó ideköltözött, már túl voltak számos sikeres lemezkiadáson. A Depeche Mode éppen a Black Celebration sikereit aratja, az Erasure a második, Nick Cave & The Bad Seeds pedig az ötödik nagylemezére készül. A legsikeresebb albumok kiadása azonban még csak ezután következik. A Music For The Masses megjelenésekor már ezen a helyen volt a kiadó. Előtte azonban számos helyen megfordultak. Daniel Miller eleinte a saját, Golders Green-i lakásából irányította az egyszemélyes kiadó életét, miközben a Rough Trade-ben volt alkalmazott. A Dreaming Of Me megjelenésével egy időben költözött az egyszobányi iroda, az észak-londoni Decoy Avenue 16. szám alá. A Black Celebration kiadása pedig a Notting Hill környéki Kensington Gardens Square-ről szerveződött. Innen költöztek immár maroknyi személyzettel a közeli Harrow Road 429.-be, amely 20 évig állt a kiadó rendelkezésére, egyúttal a legsikeresebb időszakát élte és innen működött a Mute Bank is.Illusztráció

Számos forrásból ismert, hogy az épület teljesen egyszerű, jellegtelen külsővel rendelkezik. Nehezen hittem, de annyira igaz, hogy a 18-as buszról figyelve észre sem lehetett venni. Mivel eltévesztettem a megállót, gyalog kellett visszasétálnom a házszámhoz, a teljes bizonyosságot, hogy jó helyen járok, egy lepusztult kirakat szolgáltatta, amiben a Depeche Mode és a Moby legutóbbi lemezeit hirdető plakátok szomorkodnak. Aztán elém tárul a téglaborítású épület. Első gondolatom, hogy Csepelen vagyok, ez pedig egy hatvanas években épült művelődési ház. A környékbeli épületek és a bezárt kis boltok valamivel színesebb látványt nyújtanak.
Közben beborult és lehűlt a levegő, az eső is elkezdett esni. Szürke fények nem kedveznek a fotózásra és május ellenére meglehetősen hűvös van. Az egyetlen barátságos hely az épület bejárata mellett álló fa, amely a rendelkezésére álló lepedőnyi földet kénytelen egy hatalmas szemétkupaccal megosztani. A bejárat üvegablakán bekukucskálva láthatók a földszinti üres irodák, az előtér váróhelyisége, a kiselejtezett kávé- és üdítőautomata. Látszik, hogy teljesen kiköltöztek. Az emeleti irodák egyik ablakán sejtelmesen világít egy lámpa, egy másik helyiségben pedig falra ragasztott képek látszanak, néhány ablak betörve. Egy Depeche Mode rajongó filctollal adja a világ tudtára, hogy itt járt.

Kocsibejáróra erősített tábla még mindig pénzbüntetéssel fenyegeti az illegálisan parkolni szándékozó vezetőket, a bejáró előtt pedig egy kimustrált hűtőszekrény enyészik.

A szorosan egymás mellett álló épületektől nehezen látszik, a buszról azonban néha felbukkan a házsor mögött húzódó, takaros kanális. Az épületek hátsó udvaraiból valószínűleg pompás kilátás nyílik erre a részre. Kevés a környéken sétáló ember, de aki erre jár, furcsán mér végig, miért pont a legunalmasabb épületet szemeltem ki a fényképezésre.

Búcsúzóul még elképzelem magamban, ahogy Banksy, a menő utcai grafiti művész, a Mute védjegyévé vált „sétáló ember”-t a közeli buszmegállóra pingálja, ahogy az a bérletét felmutatva buszra száll és elindul a belváros felé.
 

Aspasia

2007. május 25.

 


   
   

   

2007.05.31. 05:40 | Aspasia | 13762 Olvasás | 13 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: 429 Harrow Road
 
13. Hozzászóló: Zútika | Időpont: 2007.06.01. 18:19
Zútika

Köszi a cikket.Tényleg szomorú,hogy így kikezd az Idő ilyen történelmi emlékhelyeket,de a lényeg az,hogy -bár valamelyest kedvenc együttesünket is kikezdte- a Depeche Mode-ra még nem mondhatjuk,hogy R.I.P.

 
12. Hozzászóló: laci72 | Időpont: 2007.06.01. 12:16

Nyugodj békében….. ;;;

 
11. Hozzászóló: ANDY | Időpont: 2007.05.31. 12:46

Aspasia-Baby! Értettem a célzást, vettem az adást! :-)

 
10. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2007.05.31. 12:41

Kucced: Tudom Drága, volt ugyebár kitől tanulnom! ;)
Andika: Berlint megigérted, csak szólok!

 
9. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2007.05.31. 11:06
Faith

Lehet, hogy érdemes lenne ilyen közös utakat szervezni…

 
8. Hozzászóló: MarK | Időpont: 2007.05.31. 10:53
MarK

Ez már történelem, így múlik az idő...
Tényleg jó volt olvasni, én vhogy a londoni tartózkodásaim alatt még sohasem voltam ott, és most már nem is fogok…

 
7. Hozzászóló: ANDY | Időpont: 2007.05.31. 08:19

legközelebb megyünk mi is vele…..:-))))))))

 
6. Hozzászóló: Faith [Admin] | Időpont: 2007.05.31. 08:15
Faith

Remélem olvasunk még Tőled hasonlóan remek cikkeket!

 
5. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2007.05.31. 07:51
Kucced

Ügyes kis feleségem van nékem..:-)

 
4. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2007.05.31. 07:50
Kucced

Feltétlenül…!:-)

 
3. Hozzászóló: Aspasia | Időpont: 2007.05.31. 07:43

Hát, kellett egy kis kutatómunkát végezni a sok háttérinfó beszerzéséhez, de azt hiszem az infokutató szellem segített.

 
2. Hozzászóló: Kucced | Időpont: 2007.05.31. 06:39
Kucced

Jajistenem, de jó volt ezt elolvasni…! Az ehhez hasonló háttérinfókkal még mindig nem vagyunk valami nagyon eleresztve…
Hep, gratula!..:)

 
1. Hozzászóló: ANDY | Időpont: 2007.05.31. 06:36

puszi Aspasia-nak a jó kis cikkért!! :-))

 
 
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned, ezt a belépési oldalon megteheted. Amennyiben még nem regisztráltál azt a regisztrációs oldalon tudod elvégezni.


You must be logged to post comments, You can enter on the login page. If You're not registered yet, You can do so on the registration page.
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©