depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
 
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
depeCHe MODE Fanzine - FREESTATE.hu
Cikkek | Koncertbeszámolók
Hirdetés
The Universe in Rome

Globalizáció. Manapság e szót igen divatos hívság szitokszóként lövöldözni, feledve, hogy olyan feladatok villámgyors kivitelezését, melyeket régen elképzelni sem tudtunk volna, rém egyszerűvé tesz. Példának okáért hűs sört szürcsölgetve lehet repülőjegyet, külföldi szállást és koncertjegyet foglalni és kifizetni anélkül, hogy a szobádból kimozdulnál. Ezen igen kényelmes metódus jól is jött az idei aktuálisan dübörgő Tour of the Universe számunkra első, római helyszínén történő aktív részvétel érdekében.

Rush

A Colosseum kötelező kipipálását követően óramű pontossággal taxiztunk Jani cimborámmal kapunyitásra az olimpiai stadionhoz, ahol az olvadó flaszterrel dacolva már javában gyülekezett a nagyérdemű. A zord őrség a tikkasztó hőségben először a külső, majd a belső kapuk nyitásáig aszalt minket minden rációtól tökéletesen mentesen a napon, ahol egymás hegyén-hátán tobzódva, majd erre ráunva a ffi nemiszerv rusztikus formájának olasz nyelvű megfelelőjét tüdőből ütemre kántálva nem csak csatakosra izzadta magát mindenki már jóval a koncert előtt, de ami engem illet, a napon patakká folyva sikerült beszereznem életem első fájdalmas parasztsülését is.

Stage
Sebaj, a stadionba lépve gyorsan-gyorsan lesiettünk a lépcsőkön a kordon által kijelölt dühöngőn belülre, ahol a helyi fanokkal vegyülve szépen letelepedtünk, betoltunk húzóra másfél lityi ásványvizet, sört és Burn-t, majd néztük, hogyan legózza készre a stáb a színpadot. A közönség jó fej volt, egyesek spanglit szívtak, megint mások idejekorán dalra fakadtak, a keménymag meg - némi mazo hajlamról tanúbizonyságot téve - már délután négy óta az első sorban szobrozott rendületlenül.
Feels like Home
Érdekesség, meg is örökítettem, hogy egy srácon Budapest live póló feszült. Meg akartuk keresni később, hogy koccintsunk egyet vagy valami, de persze nem jött össze, eltűnt nyom nélkül a tömegben. Amelyik az idő előrehaladtával szépen terebélyesedett, majd amikor az M83 nevű, meglehetősen kellemes zenét tökéletes színpadi amatőrséggel előadó zenekar a húrok közé csapott, mindenki szépen felkászálódott a földről. Minden szám után kaptak tapsot meg elismerő füttyöket, noha baromi nagy lázat nemigen csiholtak a közönség soraiban.
Előjel

A színpad átzsinórozását követően egyszer csak váratlanul beindult a felfüggesztett gömbprojektoron a DM logó körbe-körbe futkorászva, ekkor tette először a jópár ezres nagyságrendű közönség tanúbizonyságát saját, meggyőzően morajló hangerejének. Lábak eltésztásodnak, a dj szett hangereje egyre feljebb kúszik, mindenki ütemre bólogat, egyre gyakrabban megy a füttyögés meg beüvöltözés – a tömeg ugrásra kész. :) 

Mart nagyban

Csak kamilláztunk, amikor a jegyen feltüntetett időponttal ellentétben a 21:30-as kezdés helyett gyakorlatilag óramű pontossággal 21 órakor hirtelen besötétült minden és felcsendültek az In chains kezdő dallamai. Viszonylag szerény magatartású közvetlen szomszédságunkból a döntően a hazai viszonyokon szocializálódott tetszésnyilvánításunk (= felbőgtünk, mint a vadszamarak) némi megrökönyödést váltott ki, ami kitartott a műsor végéig. Mindeközben szépen egyesével felvonult a csapat a színpadra, elfoglalták helyeiket, majd óriási, folyamatos ováció kíséretében egy balerina könnyedségével libbent utolsóként Dave is a tömeg színe elé - a tökéletes showman. Első perctől figyeltem, hagyott-e rajta a műtét látható-érzékelhető nyomot, de semmi ilyesmit nem tapasztaltam, megnyugtathatok mindenkit: a frontember csúcsformában zúz. Ha jól rémlik, Dave szokás szerint a 3. szám után köszöntötte a közönséget, aminek ezúttal akadt némi pikantériája, tekintve, hogy amit hallani véltünk, az egy viszonylag jól kivehető Good evening Milan volt – ehhez képest a jelenlevők döntő hányada Rómában érezte magát. Enyhén szólva is korlátozott olasztudásom dacára jobbról-balról csak a hüledezést hallottam – kíváncsi vagyok a Live Here Now csapata korrigálja (kivágja)-e a hibát a felvételen.  A háttérprojektor alkalmazása, az általa kínált élmény viszont egyenesen fenomenális – nem egy szupersztár koncertjét megjárt zenerajongóként elmondhatom, láttam már karón varjút, de ez a minőség az eddigi talán legjobb volt. Külön egyedivé tette a vetítést, hogy a sztédzs két szélén függő kivetítőn ugyan flikflakk nélkül folytak a témák, azonban a színpad mögötti óriási vászon előtt függő projekciós gömb kellemesen megbolondította az egyébként is szinte fokozhatatlanul telített, érzékeinket őrületbe kergető vizuális orgiát – ezt egyszerűen a saját szemeddel kell látni-érezni!

Come Back

A Come Back űrszáguldást imitáló csillagjai szinte elszédítették az embert, a Peace alatt vetített archív és archív hatást keltő felvételek néha viccesek, néha vér komolyak voltak, a Policy közben felrémlett az általános iskolai gyümölcsízű golyórágó, majd megcsodálhattuk az együttest gigantikus űrhajósokként is, az ember nem győzte hova kapkodni a fejét.

A lírai blokkhoz érkezve az együttes a tikkadt közönségnek némi pihenőt engedélyezett – a sor a Martin által előadott Little soul-lal nyitott, mely szám az albumon bármennyire telten, kifinomultra hangszerelten is cseng, az élő verzió kedvéért egy szál zongorakíséretre (és a Peter Gordeno által - egyébként igen kellemes orgánumban - előadott vokálra) építve némileg mintha veszített volna erejéből. Ennek ellenére azonban tagadhatatlan, hogy az ezúttal a flitteres ruhát leszámítva minden túldizájnolt külső flanctól mentes fürtös kisherceg hangjának lágyan simogató puha bársonya a meleg esti levegő szárnyain lebegve még így, a lecsupaszított körítés mellett is szinte könnyeket csalt az ember szemébe.

My name is Bond

És ami nélkül nincsen DM live - Personal Jesus – uu!, Enjoy the silence – yeah that’s right, mert vannak örök dolgok, pláne az örök városban. :) 

Strangelove

A ráadásblokk a Stripped-del vette kezdetét, a Black Celebration korszak egyik legnagyobb durranása, félúton a ballada és a dobhártyarepesztő koncertklasszis között – let me hear you speaking just for me. :) Ezen blokkba maradt a Strangelove is, melynek szettbe jutása már önmagában is eseményszámba megy, pláne amilyen orkán jól, tisztán és erőteljesen szólt. A hozzá készült, a finom lábfétis témája köré mesterien felépülő, kissé perverz, mégis valami csodálatosan felzaklató videót pedig már kézdörgölve vártam; youtube-on nem tudom, hányszor néztem végig ezt a különleges, igazi felnőtt projekciót. Ehhez képest valaki valahol valamiért úgy döntött, hogy a római közönségnek ez a video nem jár. Ami nekik e helyett jár, az nem más, mint a jó öreg cenzúra – ennek megfelelően a leginkább izgalmas résztől kezdve gyakorlatilag a video végéig egyszínű pirosba váltott a képernyő, szó szerint kiherélve a hatásvadász jelenetek egymásutánját. Először azt hittük, technikai malőr, csak a vége felé esett le (amikor a tökéletes fenekű lány behúzza maga mögött az ajtót a vásznon), hogy most bizony keményen pofára esett az, aki hozzánk hasonlóan hirtelen megörült e remek klip első kockáit kocsányon lógó szemekkel sasolva. Ami Luxemburgban elmegy, azt Rómában tilos? Pápai kiátkozás terhe mellett vesszék a romlottság minden formája? Érti ezt valaki a 21. században? 

Egy koncert leginkább akkor nevezhető különlegesnek, újszerűnek és izgalmasnak, ha az addig megszokottakhoz-elvártakhoz képest potenciálisan alkalmas meglepni az embert. Jelen esetben mindezt - a perfekt projekción és a kitűnő hangzáson túllépve - egyfelől a meglepetésszámok garantálták, amilyen 2006-ban volt a Photographic / Just Can’t Get Enough tandemje. Ugyan már nem olyan nagy titok, hogy a fantasztikus és megismételhetetlen hangulatú nyolcvanas évek varázsát jelen turnén a Master And Servant hivatott megidézni, mégis remekbeszabott meglepetésként hatott a klasszikus akkordokat mai élő hangszerelésre királyul belőve újra hallani és átélni – maximális, igazi, jóleső időutazás.

Never Let Me Down Again
A másik meglepetés a Never Let Me Down Again volt, mely hagyományos koncertzáró klasszikus mivolta dacára Rómában még a repeta előtt, a fő műsoridő zárásaként csendült fel – hoppácska. Ez a dalszekvencia ekkor már sejteni engedte, hogy a hepening vége everything’s all right tonight helyett borítékolhatóan ugyanolyan kis meghitt összebújós szeressükegymást lesz, mint az megesett 3 éve a Goodnight Lovers-zel.
See You next time

Ez alkalommal az érzelemdús, szelíd búcsúcsók küldetése a lassan szintén második évtizede felé öregedő Violator-ról felcsendülő Waiting For The Night abszolút klasszikus Dave-Martin duettjére hárult, melynek tiszteletére a két művész, mint tűz és víz, a catwalk végére kisétálva babonázta meg szinte karnyújtásnyi távolságból a végére frankón kinyuvadt, öngyújtót aléltan markolászva dudorászó, szorgalmasan kattintgató közönséget. Így esett, hogy az öblös főmenüt kímélő desszerttel lefojtva ért véget az este, melyet követően a publikumnak jól érzékelhetően igen nehezére esett hazaballagni – szép volt fiúk, see you next time…

Még egyben…

… például 2009. június 23-án a Népstadionban. Azaz öt nap múlva. Ott lesztek? :)


Képgaléria - 2009.06.16. The Universe in RomeKoncertinfó - 2009.06.16. Róma, Olaszország


   
   

   

2009.06.18. 14:00 | Iron | 17343 Olvasás | 45 Hozzászólás | Nyomtatás
 
Hozzászólások: The Universe in Rome
Lapozás:  1 2 3 >
45. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.23. 05:19
gedi71

Hahó!
Nemsokára indulandusz B.P.!
Mint régen,matek órán-gyomorideg!
Na gyerünk!
Pá emberek,see you to concert! :  |-|

 
44. Hozzászóló: Ancsu | Időpont: 2009.06.23. 05:16
Ancsu

Jó reggel, szép napot Mode-osok !!
Este nem fog esni az eső !!!!!!
Nem tudom ki mennyit aludt és bár én búcsúztam korán, de max. 2 órát aludtam ( vagy annyit sem |-| )
Szóval tegnap az otthoni gépemről nem tudtam megírni amit akartam, a munkahelyi klasszisokkal gyorsabb, Ildi.dm kérdezted, hol megyek be, a DGY útnál, de nem sárga pólóban, külön erre az alkalomra csináltattam az egész családnak FEKETE DM-os pólót ! Minden esetre ha látlak titeket , köszönök majd.
És igen, 25 év nagy idő és az idő elszalad, de az érzés marad !!  :-)

 
43. Hozzászóló: Macsus | Időpont: 2009.06.22. 20:52

Na látom még itt sincs alvás :D Én személy szerint mindig sokáig fent vagyok,de ez most nagyon más! :)

Tőlem jöhetnek mindketten :D

 
42. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.06.22. 20:43
ildi.dm

Nekem személy szerint DAVE jön be!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

 
41. Hozzászóló: hourglass | Időpont: 2009.06.22. 19:41
hourglass

ildi.dm: neeeeeeeem, a kék-sárga túl rikító lenne :-)  Bár a feketén is van némi sárga, de majd úgy fordulok, hogy ne látszódjon :D
Én se tudok aludni….............. Pedig kellene, mert különben nem fogjuk bírni a kiképzést ;)
Szóval, irány az ágy!!!!!!!!!!!! Holnap meg tombolás ezerrel!!!! :-)
Szép, erotikus (Mart-al, avagy Dave-el, kinek-kinek ízlése szerint ;) ) álmokat kívánok, aztán holnap remélem, jónéhány freestate-es nick-név hús-vér alakot ölt!!! ;)  Jó éjt mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
40. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.06.22. 19:24
ildi.dm

horglass!Még én is itt nyomom,csak másik topic-okban voltam.Én sem vagyok álmos,pedig 5-kor fogok kelni!
Szóval nem kék-sárga?
Megmutatjuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HATALMAS BULI LESZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
39. Hozzászóló: hourglass | Időpont: 2009.06.22. 18:19
hourglass

gedi71: nem is leszünk túl messze egymástól, én L jobb ;)
Fiúk-lányok: alszik ma vki? 8-)  Nekem már igencsak nehezen fog menni…..... Na és kit érdekel, ha esni fog, akkor is hatalmas buli lesz holnap!!!!!!!!!!!!! :D (mondjuk vicces leszek a férjem 6 számmal nagyobb esőkabijában 8-) De nekem nincs, mert utálom :-P Viszont az övé legalább fekete :-) )

 
38. Hozzászóló: Ancsu | Időpont: 2009.06.22. 17:58
Ancsu

“Jó” éjszakát Nektek ! A koncertig már nem ér DM-ot hallgatni, higgyétek el úgy a legjobb!!  ;)

 
37. Hozzászóló: Ancsu | Időpont: 2009.06.22. 17:55
Ancsu

Hát nem tudom elkűldeni amit akartam, így csak annyit írok Nektek, mutassuk meg ismét ezeknek a Depeche Mode nevű zenész fiúknak mit tud még mindig a Magyar közönség !!!! :D

 
36. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.22. 17:13
gedi71

Igen!Megnéztem a jegyeket:Bejárat a Dózsa Gy. felől!

 
35. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.22. 17:11
gedi71

Hahó!
Bejárat?Még nem tom,de lehet mi is ott!After sajna lehet kimarad,kedves sógornőm babát vár,és a tesóm minél hamarabb szeretne hazaérni!
De semmi sem lehetetlen!
Sajna “csak” ülő maradt(M jobb 30.sor),és már a jövő évi koncertre is elfogytak az álló jegyek,de az álló helyen is ugra-bura lesz!
Ha pontosat tudok jelentkezem,de már 17.00 körül ott szeretnék lenni!
Mindenesetre jó bulizást! :D

 
34. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.06.22. 16:38
ildi.dm

gedi71!Melyik bejáratnál?Én már írtam Dózsás vok!Hány óra felé értek ki?
Egyébbként szívemből szóltál!Én sem érzem magam öregnek!
Főleg most!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Már olyan extázisban vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utána afterre jöttök?

 
33. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.22. 14:28
gedi71

Hahó!
Kedves Ancsu,ildi.dm,és a többiek!Már én sem vagyok mai tini,de nem is érzem magam öregnek!Nálam is hasonló a szitu,1987 óta hallgatom a zenéjüket!Ma 37 múltam.2 fiam van,Ők is nagyon bírják D.M-ot!Az öcsémmel megyünk vidékről(Mezőtúr),Csepelen pedig magunkhoz vesszük elszármazott földinket,és irány!Nálunk egyébként(kis város) volt egy igazán összetartó D.M. banda,akik mindíg feketében,együtt flangáltak!Sajna nem voltam közöttük,de a mi kis közösségünk is tudott lazulni a dalaikra(Strange Love,Boys say go!,stb).Nagyon várom…
(minket eső el nem tántorít!)
Jó bulizást mindenkinek! :D

 
32. Hozzászóló: Zoliman | Időpont: 2009.06.22. 11:05

Szaisztok!!!

Bevásároltam esőkabátból…....aludni biztos nem fogok holnapig:)))
15éve már hogy elkapott az őrület….....Az biztos a temetésemen DM fog szólni:)))....Holnap találkozunk kedves rajongók mint egy nagy család:)))

 
31. Hozzászóló: ildi.dm | Időpont: 2009.06.22. 10:27
ildi.dm

Hali Ancsu!Üdv!
Akkor Te is 25 éve nyomod,mint én!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Melyik bejárat felől nyomulsz holnap?
Dózsánál leszünk páran freestate-os pólóban,ha Te is,szólj majd ránk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

 
30. Hozzászóló: Ancsu | Időpont: 2009.06.22. 08:51
Ancsu

Sziasztok ! Szia Kacsa, téged üdvözöllek előbb - bocs a többieknek - mint régi Mode-ost. Csak mert ugyanezt érzem én is és most regisztráltam az oldalra! Én szintén 13 éves korom óta szeretem őket , csak én már 38 éves vagyok. Előző oldalon írtam, hogy a lányomat is cipelem aki 12 éves és a legtöbb számot énekli velem ! Ennek nagyon örülök mert ő lehet a folytatás…... Minden esetre ha az eső esik akkor is ott leszünk, hiszen ezt majdnem minden koncerten átéljük itthon. Djemba gratulálok és örülök, hogy neked sikerült és mindazoknak akik duplázni tudnak, tudtak. Egyszer már nekem is sikerült :) De a KEDD az tuti ! Igazából nem tudok mit írni, hiszen mindannyian tudjátok, tudjuk milyen érzés előtte , alatta és utána. HOLNAP !!!!!!!!!!!!4

 
29. Hozzászóló: Dgahan1 | Időpont: 2009.06.21. 15:41
Dgahan1

SMOGblog helyesen

SMOGBLOG

 
28. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.21. 13:24
gedi71

STRANGE LOVE!Remélem nálunk is !!!Ez a szám a kedvencem! :D

 
27. Hozzászóló: gedi71 | Időpont: 2009.06.21. 13:16
gedi71

Hahó!Most kb,mint a HAIR-ben a csajszi:“Jeanni azt üzeni,hi!“Nem tudok már napok óta másra gondolni:KONCERT!

 
26. Hozzászóló: Useless-girl | Időpont: 2009.06.21. 11:04
Useless-girl

SMOG: a link nem a blogodra visz :(

 
Lapozás:  1 2 3 >
Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni
FREESTATE.hu - Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
FREESTATE.hu ©